20130918

Στο δικό μας γήπεδο θα κερδίσουμε [στο δικό τους θα χάσουμε]

Η βία είναι το γήπεδο στο οποίο θα οδηγηθεί το κίνημα της προοδευτικότητας για να ηττηθεί.

Όταν η διάσπαση των κινημάτων σε συντεχνίες και μικροσυμφέροντα κλείνει το κύκλο της καθώς το πελατειακό κράτος έχει αποστραγγιστεί και δεν διαθέτει πλέον απόθεμα ανταλλαγμάτων και εξυπηρετήσεων, όταν ο γενικευμένος φόβος παραμερίζεται από τον λαό μπροστά στην ορατή πλέον γενικευμένη ανέχεια, το καθεστώς γνωρίζει ότι διαθέτει μία τελευταία γραμμή άμυνας: τον εγκλωβισμό της προοδευτικότητας σε βίαιες αντιπαραθέσεις και στην απομάκρυνσή της από την ικανότητα να εκφέρει λόγο που θα φτάνει και θα επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων.

Η θεωρία των άκρων οικοδομείται από το καθεστώς έντεχνα από καιρό, ακριβώς για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του αφοπλισμού της προοδευτικότητας τόσο από την δύναμη του λόγου, όσο και από τις αξίες που ορίζουν την ίδια την προοδευτικότητά της, καθιστώντας την έτσι ανυπόστατη και περιθωριακή.

Οι φασίστες αποτελούν το ιδανικό εργαλείο και η δράση τους αυτή την στιγμή αποσκοπεί πρώτιστα στον εγκλωβισμό της προοδευτικότητας σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης.

Η ίδια η προοδευτικότητα μοιάζει να μην έχει σταθεί διορατική ως προς τους σχεδιασμούς του καθεστώτος αφήνοντας εχέγγυα για την προπαγάνδα του. Η έννοια και το περιεχόμενο της βίας δεν έχουν αναζητηθεί και συζητηθεί στον βαθμό που αναλογεί στην κρισιμότητα του θέματος και στις συνειδήσεις αρκετών πλανάται η αποδοχή ή η επιβράβευση της «δίκαιης οργής».

Η συναισθηματική παγίδα

Η οργή μπροστά στην χυδαιότητα και την αδικία, δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος την στιγμή που κανείς σκέφτεται πως θα αντιδράσει στα όσα θρέφουν και προκαλούν την όποια χυδαιότητα και αδικία. Η δύναμη της προοδευτικότητας θα κριθεί στην ικανότητά της να υπερβεί την όποια φόρτιση, την οποία το καθεστώς θα επιδιώκει να αυξάνει, και να προχωρήσει σε σχεδιασμούς με γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων.

Η ανατροπή των δεδομένων

Η κλιμακούμενη δράση των φασιστών δίνει την δυνατότητα στην προοδευτικότητα να ακυρώσει στην πράξη την θεωρία των άκρων και να κερδίσει την θέση που της αναλογεί στην συνείδηση της κοινωνίας. 

Η ανιδιοτελής προστασία των αδύνατων, η διατύπωση των αξιών της προοδευτικότητας, η συγκρότηση της κοινωνίας γύρω από αυτές τις αξίες, η εξοικονόμηση δυνάμεων, η περιφρούρηση των δράσεων και των ενεργειών της, είναι τα πεδία στα οποία η προοδευτικότητα με τις κατάλληλες επιλογές μπορεί όχι μόνο να ακυρώσει τις προσπάθειες του καθεστώτος αλλά να τις στρέψει και εναντίον του.