20131015

Προοδευτικότητα [c.i]

Ο ορισμός της προοδευτικότητας
Προοδευτικότητα είναι η στοχαστική δύναμη που, εν δυνάμει, μπορεί να απεγκλωβίσει την ανθρωπότητα από τα αδιέξοδα που επιβάλλουν οι χθόνιες ζωικές καταβολές της.
Η προοδευτικότητα έχει ως αφετηρία την νοητική ικανότητα που διαθέτει, ή μπορεί να αναπτύσσει, το ζωικό είδος των ανθρώπων προκειμένου να μετατρέπει την εξέλιξή του από ακολουθία αναγκαιοτήτων οι οποίες καθορίζονται από τους νόμους τής φύσης, σε ακολουθία επιλογών οι οποίες προκύπτουν ως προϊόντα του δικού του στοχασμού.
Η προοδευτικότητα υπήρξε και θα υπάρχει ως μία συνειδησιακή πάλη του κάθε ανθρώπου με τον εαυτό του, της κάθε κοινότητας με τον εαυτό της, της ανθρωπότητας ολόκληρης με τον εαυτό της.

Ο στόχος της προοδευτικότητας
Για την προοδευτικότητα όλες οι επιμέρους επιδιώξεις αποσκοπούν στην επίτευξη μιας κοινωνίας των ανθρώπων όπου κάθε ένα πρόσωπο θα έχει την ικανότητα και το ενδιαφέρον να κατανοεί τα πολλά πρόσωπα που συνθέτουν την κοινότητα, την ίδια στιγμή που τα πολλά πρόσωπα που συνθέτουν την κοινότητα θα έχουν την ικανότητα και το ενδιαφέρον να κατανοούν το κάθε ένα πρόσωπο.
Για την προοδευτικότητα ορόσημο αυτών των προσπαθειών είναι η  στιγμή που κάθε πάλη θα συντελείται στο επίπεδο του στοχασμού και μόνο.

Η μέθοδος της προοδευτικότητας
Η προοδευτικότητα αντιλαμβάνεται ολόκληρο το φάσμα του χρόνου και του χώρου ως ένα ενιαίο σύνολο.
Η προοδευτικότητα μελετά το ενιαίο σύνολο του χρόνου και του χώρου και στοχάζεται για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, το εδώ και το παντού.
Η προοδευτικότητα αναζητά και διατυπώνει επί μέρους ή συνολικές προτάσεις πάνω στο φάσμα του χρόνου και του χώρου όπου μπορεί να επιδράσει.
Η προοδευτικότητα ανάγει διαρκώς τους συλλογισμούς της από το ένα πρόσωπο σε όλα τα πρόσωπα και από όλα τα πρόσωπα στο ένα.