20140210

Εύθραυστη δημοκρατία



Παρακαλώ το παρακάτω κείμενο να πρωτοκολληθεί στην αλληλογραφία του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και να λάβω απάντηση για τις προτάσεις που περιέχονται στο Κεφάλαιο Δ'.



Αίτημα - Διαμαρτυρία με αφορμή την προσπάθεια από το μπλογκ της Ένωσης δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και περιορισμού της ελεύθερης πολιτικής δράσης 

Κεφάλαιο Α'
Ελευθερία διακίνησης ιδεών
Είναι κατοχυρωμένο, και θεμελιώδες σε μία δημοκρατία, δικαίωμα του οποιουδήποτε να διακινεί τις ιδέες του στον δημόσιο χώρο όπως και είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να δίνει στοιχεία επικοινωνίας του όταν επιθυμεί να ενημερώνεται για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Σε κανέναν δεν αναλογεί να περιορίσει αυτές τις δυνατότητες από ΚΑΝΕΝΑ είτε πρόσωπο, είτε κοινωνικό, ιδεολογικό ή κομματικό φορέα.

Η δημοκρατία ενδυναμώνεται μαζί με την ενδυνάμωση των κριτηρίων των πολιτών και το ενδιαφέρον τους να ενημερώνονται, να έχουν άποψη, και να ενεργούν για όσα τους αφορούν. Η αποσιώπηση και η απόκρυψη των κοινωνικών αντιφάσεων, ο διαχωρισμός σε αυτούς που «ξέρουν» και δρουν, και σε αυτούς που κωφεύουν ή ενημερώνονται ελλειπώς, σιωπούν και υπόκεινται, είναι πρακτικές που θρέφουν νοσηρές εξουσίες και στερούν από την κοινωνία την ικανότητα να λειτουργεί δημοκρατικά.

Κεφάλαιο Β'
Πολιτική εντιμότητα και «απολίτικη» ανεντιμότητα

Τα «απολίτικα» κηρύγματα, το «κοιτάω τη δουλειά μου», έχουν την αφετηρία τους κοντά πριν 100 χρόνια και προήλθαν μέσα από κομματικά γραφεία και άλλα κέντρα εξουσίας.
Σκοπός αυτών των κηρυγμάτων ήταν να περιοριστεί το αυξανόμενο τότε κίνημα για κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τα οποία μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ανύπαρκτα.

Τα «απολίτικα» κηρύγματα έχουν πάντα έναν σαφή πολιτικό προσανατολισμό: Να αποτρέψουν την χειραφέτηση των μελών της κοινωνίας, η οποία χειραφέτηση όταν συμβαίνει αναπόφευκτα περιορίζει την αυθαιρεσία της όποιας εξουσίας.

Μερικά παραδείγματα πολιτικής εντιμότητας και «απολίτικης» ανεντιμότητας.
1. Πρώτο παράδειγμα πολιτικής εντιμότητας
«Δεν γουστάρω τους μετανάστες. Δεν με ενδιαφέρει τι συμβαίνει στις χώρες τους, ούτε και για ποιο λόγο. Καρφί δεν μου καίγεται αν τους πνίγουν ή τους σκοτώνουν γιατί η παρουσία τους έχει φέρει τη χώρα σ' αυτή την κατάσταση. Ακόμα, θεωρώ εξτρεμιστές όσους τους βοηθούν και τους συμπαραστέκονται με οποιονδήποτε τρόπο. Μου είναι αδιάφορο αν κάποιοι συμπατριώτες μου χρησιμοποιούν μετανάστες σαν σκλάβους και μάλλον επικροτώ γιατί βελτιώνεται η οικονομία της χώρας. Εγώ, βέβαια, κοιτάω την δουλειά μου αλλά αν κάποιοι είναι πρόθυμοι να κάνουν τη 'βρωμοδουλειά' ας την κάνουν. Είμαι ενήμερος για την διδασκαλία της Κρυπτείας στα σώματα ασφαλείας από τον κ. Μπαλτάκο και είμαι σύμφωνος με τέτοιες διδασκαλίες και πρακτικές.»

2. Δεύτερο παράδειγμα πολιτικής εντιμότητας
«Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που βρέθηκαν στη δίνη γεωστρατηγικών παιχνιδιών σε χώρες όπου ξεζουμίζονται και οι άνθρωποι συνθλίβονται. Αυτά τα παιχνίδια τα παίζουν οι κυρίαρχοι του κόσμου που βλέπουν τους λαούς σαν τα κοπάδια τους που τους φέρνουν πλούτη και δεν νοιάζονται καθόλου αν εξαιτίας τους εκατομμύρια ανθρώπων συνθλίβονται.
Εμείς όμως, από την μια, ούτε αρπαχτικά θέλουμε να είμαστε σαν τους κυρίαρχους του κόσμου ούτε και να τους μοιάζουμε γιατί θα μας προκαλούσε μεγάλη ντροπή, και από την άλλη, γνωρίζουμε καλά πως, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί κι εμείς οι ίδιοι να βρεθούμε έρμαια στα χέρια αυτών των αρπακτικών. Γι αυτό σε κάθε άνθρωπο βλέπουμε έναν ισότιμο και του συμπαραστεκόμαστε.»

3. Ένα παράδειγμα «απολίτικης» ανεντιμότητας
«Δεν γουστάρω τους μετανάστες αλλά δεν με παίρνει να το πολυλέω γιατί αυτές οι απόψεις επικρίνονται. Χώρια που ευελπιστώ και στην στήριξη από συγκεκριμένους χώρους για την περαιτέρω ανέλιξή μου. Μια ανακοίνωση υποστήριξης των αντιφασιστών με 30 αποδέκτες είναι αρκετή. Από την άλλη βέβαια, δεν θα ανεχτώ δράσεις υπέρ των μεταναστών «στην πόρτα μου» γιατί θέλω και να τα έχω καλά με όλους. Δεν χάνω βέβαια και την ευκαιρία όταν μου δίνεται, να διακηρύσσω την 'απολίτικη' ουδέτερη στάση μου που με τοποθετεί, εκ του ασφαλούς, υπεράνω όλων.»


Κεφάλαιο Γ'
Σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του Γ' Διαμερίσματος κατά της δράσης της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή

Η ανακοίνωση-καταγγελία με αποδέκτες τις Διευθύνσεις των σχολείων της περιοχής και γονείς, είχε έναν σαφή εκφοβιστικό και επιθετικό χαρακτήρα προς μία καθόλα νόμιμη ενέργεια κίνησης πολιτών. Μια τέτοια ανακοίνωση θα ήταν δικαιολογημένη και απαραίτητη σε περίπτωση όπου αδίστακτοι παιδεραστές είχαν επιτεθεί σε δεκάχρονα, σε καμμία περίπτωση όμως δεν αρμόζει να στοχεύει μία κίνηση πολιτών όπως η ΚΕΕΡΦΑ που δρα εξολοκλήρου στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Οι αιτιάσεις και οι τροποποιήσεις που ακολούθησαν εμμένουν στους περιορισμούς των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ δεν περιλαμβάνουν καμμία απολογία ή συγγνώμη προς την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή για την αναίτια επίθεση που δέχτηκε.


Κεφάλαιο Δ'
Ένα αίτημα και πέντε προτάσεις προς το ΔΣ της Ένωσης Γονέων του Γ' Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων

Αίτημα
Αιτούμαι προς το ΔΣ της Ένωσης να ενημερώσει τους γονείς και τους συλλόγους πώς αντιλαμβάνεται τις ευθύνες και τα όρια του θεσμικού ρόλου του και μέχρι πιο σημείο τού αναλογεί να παρακάμπτει ή να υποκαθιστά τα πρωτοβάθμια όργανα. 
Με λίγα λόγια, για το συγκεκριμένο θέμα και πριν την ανακοίνωση της Ένωσης έχει προηγηθεί τοποθέτηση από έναν ή περισσότερους συλλόγους;

Εφόσον σύμφωνα με τα καταστατικά υπάγεται στην αρμοδιότητα της Ένωσης να αποφασίζει για θέματα που μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι οι σύλλογοι προτείνω στο ΔΣ της Ένωσης να αξιολογήσει και να αποφασίσει για τις παρακάτω προτάσεις:

Πρώτη πρόταση
Διοργάνωση από την Ένωση συναυλίας με τον MC Yinka ή/και άλλους Έλληνες αφρικανικής καταγωγής ή διαμένοντες στην Ελλάδα.

Δεύτερη πρόταση
Ενημέρωση των γονέων έξω από τα σχολεία, με πρωτοβουλία της Ένωσης, από την ΚΕΕΡΦΑ, τους Γιατρούς του Κόσμου, το Κοινωνικό Ιατρειο ή/και άλλους φορείς για την δράση τους και την εμπειρία τους.

Τρίτη πρόταση
Πρόταση προς τους εκπαιδευτικούς για την προβολή σε ώρα διδασκαλίας των ντοκυμαντέρ με μαρτυρίες μεταναστών που παρήγαγε και προέβαλε η ERT-OPEN κατά την διάρκεια της λειτουργίας της.

Τέταρτη πρόταση
Πρόσκληση προς όλους τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις της περιοχής για την δημιουργία ανοιχτού δικτύου αντιμετώπισης κοινωνικών και ανθρωπιστικών κρίσεων με σκοπό τον συντονισμό ενεργειών πρόληψης, ενημέρωσης, στήριξης και αποκατάστασης περιστατικών κοινωνικού αποκλεισμού.

Πέμπτη πρόταση
Πρόταση προς τους εκπαιδευτικούς για την διοργάνωση μαζί με κοινωνικούς φορείς επισκέψεων αντιπροσωπειών μεγαλύτερων μαθητών σε κρατητήρια Τμημάτων Ασφαλείας όπου νέοι άνθρωποι κρατούνται επί πολλούς μήνες χωρίς να έχουν διαπράξει κάποια παρανομία και χωρίς να τους προσάπτεται οποιαδήποτε κατηγορία.


Ευχαριστώ,