20140321

Μουσική και Δαρβίνος

http://tvxs.gr/news/paideia/giati-akoyme-moysiki-darbinos-enantion-james-brown-toy-gelotopoioy

Δύο παρατηρήσεις:

1. Αδικείται ο Δαρβίνος με την αποσπασματική παρουσίαση μιας φράσης καθώς σε αυτό το βιβλίο [η Καταγωγή του Ανθρώπου] σκοπός του είναι να καταδείξει πώς το μη αναγκαίο, η επιλογή [σεξουαλική] που γίνεται από κάθε άτομο ενός είδους, παίζει καίριο ρόλο στην εξέλιξη του είδους αυτού.
Οι αναφορές του δεν περιορίζονται στους ανθρώπους αλλά σε όλα τα ζώα. Αυτό το έργο του παραγνωρίζεται καθώς προβάλλεται Η Καταγωγή των Ειδών στο οποίο η αναγκαιότητα της φυσικής επιλογής [κυριαρχία ισχυρού και ικανού] παρουσιάζεται ως κύριος μηχανισμός εξέλιξης. Με την Καταγωγή του Ανθρώπου ο ίδιος ο Δαρβίνος ανατρέπει, ή έστω συμπληρώνει, την προηγούμενη θεώρηση προβάλλοντας την σημασία της σεξουαλικής επιλογής.
Η μουσική με όρους φυσικής επιλογής είναι απολύτως μη αναγκαία όσο και τα πολυσύνθετα φτερά του παγωνιού. Ωστόσο οι αναφορές του υποστηρίζουν ακριβώς την σημασία που έχουν για την εξέλιξη των ειδών τέτοια 'άχρηστα' χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι η εξέλιξη είναι πολύ πιο σύνθετη από όσο περιγράφεται στην Καταγωγή των Ειδών.
Πιστεύω ότι δεν παραγνωρίζεται τυχαία αυτό το έργο του καθώς  αναδεικνύει την σημασία της νοήμονος επιλογής έναντι μιας τυφλής αναγκαιότητας, πράγμα που δεν εξυπηρετεί καμμία από τις υφιστάμενες κυρίαρχες ιδεολογίες.

2. Υπερθεματίζοντας σε ένα άλλο σημείο, όλες οι ομιλούμενες γλώσσες υπήρξαν στο παρελθόν μουσικές, δηλαδή σχεδόν τραγουδιόντουσαν, αφού διαφορετικές συλλαβές αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές συχνότητες. Δυστυχώς η ανάπτυξη του λόγου, η ανάπτυξη δηλαδή σύνθετων εννοιών, λειτούργησε σε βάρος αυτού του στοιχείου μέσα από την πάροδο των τελευταίων χιλιάδων ετών αφήνοντας μόνο υποψίες για τις μουσικές καταβολές της ομιλίας.