20150129

Προσοχή! Αυτοί που "ξέρουν", δεν ξέρουν!


http://art-effects.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html

«Κατανοώ αυτά, τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών»
- Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 4 Φεβρουαρίου 2015.

Κάθε εξουσία, εδραιώνεται πάνω σε μία απλή διδασκαλία:
Υπάρχει μια αυταπόδεικτη τάξη του Κόσμου, της οποίας την κατανόηση και τα κλειδιά κατέχει μόνον αυτή η ίδια η εξουσία που την διακηρύττει.
Κανείς άλλος δε, δεν θα μπορούσε να είναι ικανός να γίνει μύστης αυτής της γνώσης και αν ποτέ κάποιος, πέρα από αυτήν την εξουσία, διανοηθεί να πλησιάσει τα μυστικά αυτής της αποκάλυψης, αυτό θα είναι καταστροφικό τόσο για την εύθραυστη τάξη του Κόσμου, όσο και για τον παραβάτη.

Είναι αλήθεια πως, τόσο οι αρχαίες εξουσίες, αυτές που ήθελαν τον Προμηθέα αλυσσοδεμένο και τον καρπό της Γνώσης απαγορευμένο, όσο και οι σύγχρονες, διαφυλάττουν ευλαβικά, ή ίσως παθολογικά, ένα και μόνο μυστικό το οποίο είναι τόσο ιερό για αυτές, ώστε, εάν αποκαλυφθεί είναι ικανό να γκρεμίσει συθέμελα την πραγματικά εύθραυστη "τάξη του Κόσμου" τους:
Η "τάξη του Κόσμου", υπάρχει για να εξασφαλίζει τα μικρά, μεγάλα ή και εξωφρενικά προνόμια της εκάστοτε εξουσίας, και εξαρτάται, είτε από την διαφύλαξη της αποκλειστικότητας της γνώσης, είτε από την προσποίηση ότι τα λεγόμενα αυτής της εξουσίας αποτελούν την μόνη αναγκαία και χρήσιμη γνώση για όλους.

Σήμερα, ο πολιτισμός των καταρτισμένων, των τεχνοκρατών, αλλά και όσων αυτοπροβάλλονται ως οι μόνοι ειδικοί για την επίλυση του ενός ή του άλλου προβλήματος (ακόμα και του πώς πρέπει να σκεφτόμαστε, να χαιρόμαστε, να ντυνόμαστε), αποτελούν την σύγχρονη εκδοχή των θεωριών των αρχαίων εξουσιών με τα ιερατεία και τους μύστες.

Σήμερα όμως, με έναν παράδοξο τρόπο, οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες μπορούν να αποδειχτούν πολύ πιο χρήσιμοι υπάλληλοι των ελίτ, από όσο θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο πιο ευφάνταστος ιερέας στην υπηρεσία ενός φαραώ. Αντίστοιχα όσο και καταστροφικοί για αυτούς που βρίσκονται υποταγμένοι στις διαθέσεις αυτών των ελίτ.

Γιατί οι επιστήμες και τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όταν εγκαταλείπονται στα χέρια ανθρώπων που, ως όρθιοι πίθηκοι, έχουν μόνη έγνοια την κυριαρχία τους πάνω στους άλλους, τότε αυτές οι επιστήμες και τα επιτεύγματα, με μιας, μετατρέπονται σε "ρόπαλα" υψηλής τεχνολογίας και ανυπολόγιστης αποτελεσματικότητας στα χέρια πιθήκων. Και τότε ολόκληρη η ανθρωπότητα παύει με μιας να έχει κάτι το ανθρώπινο και όλοι γινόμαστε αγέλες αιμοβόρων και ανάλγητων θηρίων που όμοιά τους δεν έχουν εμφανιστεί στον κόσμο.

Οι επιστήμες και οι τεχνολογίες όχι μόνο δεν συμπορεύονται απαραίτητα με τον εξανθρωπισμό μας, αλλά μπορούν να αποτελούν τα εργαλεία μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η πιο άθλια αποκτήνωσή μας. Γιατί κανένα άλλο ον δεν μπορεί να αναπτύξει ανισότητες στον βαθμό που το κάνουν οι άνθρωποι, μάλιστα σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, όπως και κανένα άλλο ον δεν είναι σε θέση να επενδύει τόση επινοητικότητα στο να καταστρέφει όμοιούς του.

Οι ειδικοί, οι επιστήμονες, οι τεχνοκράτες, όχι απλά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους ανθρώπους, αλλά, το χειρότερο, είναι επικίνδυνοι αν πριν από τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις κάθε λογής ειδικότητες, δεν μάθουν να ακούν και να υπηρετούν τους ανθρώπους που αγαπούν την ζωή, τα παιδιά, τον ελεύθερο χρόνο, τον στοχασμό, την δικαιοσύνη, τους ανθρώπους.

Προσοχή! Αυτοί που "ξέρουν", δεν ξέρουν!