20150731

Γιατί ενότητα;

Για την προοδευτικότητα, η ενότητα δεν είναι μόνο ένα μέσον που δίνει ισχύ και κύρος, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο σκοπός. Η κύρια επιδίωξη των προοδευτικών ανθρώπων είναι η σύμπραξη ακόμα και όλων των ανθρώπων αν είναι δυνατόν, μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ισοτιμίας.
Υπάρχει μόνο ένα κριτήριο για αυτή την ενότητα, το οποίο είναι η ανιδιοτέλεια των προθέσεων[1].
Όσοι αποδέχονται να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο με κανόνες που ελαχιστοποιούν την δυνατότητα εκδήλωσης ιδιοτελών επιδιώξεων, είναι παράδοξο και θλιβερό να αντιμετωπίζονται μεταξύ τους σαν εχθροί εξαιτίας της διαφορετικότητας των απόψεών τους.
Είναι σίγουρα προτιμότερο, το μέλημα, η ενέργεια και η φροντίδα να στρέφονται στην δημιουργία των κανόνων που θα περιορίζουν, αν όχι αποκλείουν, την εκδήλωση της ιδιοτέλειας εξασφαλίζοντας πραγματική δημοκρατία και ισοτιμία.

Ο χώρος της προοδευτικότητας αναγκαστικά αποτελεί το δοκιμαστήριο των προοδευτικών ιδεών αλλιώς χάνει την υπόστασή του. Όταν η δυνατότητα σύμπραξης, συμπόρευσης, ενότητας, δημοκρατικής λειτουργίας και ισοτιμίας απομακρύνεται από τον προοδευτικό χώρο, τότε απομακρύνεται και από την κοινωνία συνολικά.

[1] Η ιδιοτέλεια δεν έχει απαραίτητα την μορφή του οικονομικού κέρδους, αλλά μπορεί να έχει και την μορφή της εξουσίας, της διασφάλισης προνομίων, του κοινωνικού διαχωρισμού κ.λπ.