20150707

Κινούμενοι εν μέσω ευκαιριών

Οι ευκαιρίες, συχνά αποτελούν προϊόντα σχεδιασμού αυτών που πρόκειται να τις αξιοποιήσουν, μπορεί όμως να αποτελούν και τυχαία προϊόντα εσφαλμένων σχεδιασμών των ιδίων.
Ευκαιρίες προκύπτουν ακόμα, από τις λάθος υπολογισμένες ενέργειες αυτών που έχουν αντίθετες επιδιώξεις.
Ευκαιρίες προκύπτουν και κατά τύχη.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι σχεδιασμοί μέσα στην κατά πολύ δυσνόητη και χαώδη πραγματικότητα έχουν αμφίβολα αποτελέσματα, περισσότερο σημαντικό από το να διατυπώνονται σχολαστικοί και ακριβείς σχεδιασμοί είναι να διαθέτει κανείς την ευστροφία και την εγρήγορση να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και βρίσκονται μέσα στο όριο των στοχεύσεων αλλά και του αξιακού του συστήματος, όποια και αν είναι η προέλευσή τους.

Αυτοί που αναγνωρίζουν τον σχεδιασμό ως το μόνο αναγκαίο εφόδιο για να εξυπηρετούν τους σκοπούς τους και δεν εξασκούνται παράλληλα στην εγρήγορση, αφήνονται από τις εξελίξεις στο περιθώριο.
Με βάση αυτές τις σκέψεις αυτό που μοιάζει να είναι απαραίτητο για μια πετυχημένη πορεία προς έναν γενικό ή ειδικό στόχο, δεν είναι τόσο ο ακριβής σχεδιασμός, όσο η εγρήγορση η οποία συνδυάζεται με την γενική διατύπωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιδιώξεων και, όσο αφορά την προοδευτικότητα, με την συνεπή λειτουργία μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο αξιών και ηθικών αρχών.